Sculptura este o artă a volumelor în spațiu care încearcă să atingă coarda sensibilă a persoanelor uman prin expunerea spațială a diferite obiecte reale, tridimensionale.

Perceperea obiectelor tridimensionale poate avea loc atât vizual cât și pe cale tactilă.

Aparent, sculptura se adresează văzului, dar în realitate această formă de artă se adresează, mai ales, tactilului.

Din păcate, nu poate fi atinsă întotdeauna o sculptură, așa cum ar fi firesc, dar se pot compensa cu ușurință convențiile sociale de privire de la distanță a pieselor de sculptură prin vedere, ce are remarcabila proprietate de a transmite la creier și tridimensionalitatea obiectelor, întrucât vederea umană este stereoscopică.

Aici se vor experimenta modalitati de reprezentare sculturala ca:

Altorelief (în italiană alto relievo, însemnând „relief înalt”) se numește o lucrare de sculptură, în relief față de suprafața de fundal de care ține sau pe care a fost aplicată. Prezintă ieșire în volum mare față de fundal, obținută prin adăugare aparentă sau reală de material.

Basorelief (din italiană basso-rilievo - relief adânc) reprezintă un gen de sculptură cu două dimensiuni (sub formă de placă) în care a treia dimensiune spațială este sugerată prin modelarea trecerilor rotunjite de la contur la fundal, dar nu desprins. În basorelief, figurile sunt prezentate în relief pe un fundal cu care acestea fac un corp comun, ieșirea în volum față de fundal fiind relativ mică, joasă

Rondbos sau este un tip de sculptură statuară care poate fi privită de jur-împrejur, fără ca vreuna din părțile sale să fie alipită unui fond și fără să adere la altă suprafață decât a piedestalului.

Profesori:

Claudia Lăscan

Gabriel Tăicuțu

Pin It
  • 1